Boganbefalinger til børn

Den 16. maj er der Sløngeldage i Skanderborg, som er en børnefestival med fokus på kreativitet og børnelitteratur. Jeg kommer forbi med en hel masse finurlige materialer og laver workshop – det er ganske gratis, ligesom de fleste andre aktiviteter på dagen. Så kig forbi 🙂

Nanna, som arbejder for Skanderborg bibliotek og er én af drivkrafterne bag festivalen, ved også en hel masse om, hvad der sker indenfor børnelitteratur. Og da jeg selv ofte mangler inspiration til hvad børnene kan læse herhjemme – både læs-selv og som højtlæsning – spurgte jeg Nanna til råds. Og hun er kommet med nogle virkelige gode inputs til, hvilke bøger vi skal i gang med herhjemme.

Og jeg vil gerne dele dem med dig, så du også kan finde inspiration til litteratur i børnehøjde. Især nu, hvor de fleste skal have meget tid til at gå hjemme imens skoler og institutioner er lukkede. Det samme gælder jo bibliotekerne – men måske det giver anledning til at købe et par nye bøger eller find og læs bøgerne online.

Bøger til højtlæsning

Lille frk. Pingelpot af Marianne Iben Hansen


En skøn billedbog fra rim-dronningen Marianne Iben Hansen om en ikke helt almindelig kylling.

Lille Frøken Pingelpot er ikke nogen helt almindelig kylling. Hun prøver at passe ind i hønsegården og pipper ligesom de andre, men der kommer nogle helt andre lyde ud af hendes næb, som ingen forstår. En dejlig historie på vers om det at være anderledes og ikke helt passe ind.

Kan rimes højt for børn fra ca. 3 år.

Den kræver en øvet oplæser for at ramme plet i rimene, men prøv at rappe; det er så sjovt.

 

 

 

Mørkemusen af Marianne Iben Hansen

Billedbog på rim om fem små mus, der kommer til verden bag en sprække i panelet. Mørkemusen, den allermindste og mest frygtsomme af dem, viser sig at være en heltemodig lille én.

Det er en sød, rimet tekst, der vil vække glæde hos børnene ved højtlæsning. Fra 3 år. Illustrationerne er collagelignende tegninger, der leger med lys og mørke, og er fyldt med græs, blomster og de søde små mus.

Når det virkelig gælder kan vi alle træde i karakter og finde modet.

For både Mørkemusen og Lille frøken Pingelpot gælder, at Marianne Iben Hansen mestrer sproget på en måde, så læseren eller lytteren i den grad må smage på alle sprogets finurligheder – og dermed åbnes op til et legende univers iboende i os alle.

Psst….Marianne Iben Hansen kan opleves til Sløngeldage lørdag d. 16. maj 2020 på Biblioteksscenen kl. 15.00.

 

 

Skurkistan af René Toft

Ingolf bor i Skurkistan, hvor man skal lyve og stjæle og være en bandit. Men Ingolf har ikke lyst til at være en skurk og bliver rodet ind i en masse ballade med luftpirater, slagsmål og en revolution.

Bogen er et livligt og uhøjtideligt eventyr, hvor der er fart over feltet fra start af. Ingolf og Lydia er to handlekraftige og kvikke unger, som er nemme at holde af. Læses for de 6-9 årige.

Minder i stil om Ole L. Kirkegaard og vil tiltale læsere af fx Hodja fra Pjort eller Rune T. Kiddes skøre eventyr.

Bind to i serien hedder Skurkistans hemmelighed, hvor det medrivende eventyr fortsat er fuld af ramasjang.

 

 

 

 

Bøger til begynderlæseren

Frøken Ignora-bøgerne af forfatter Katrine Marie Guldager og illustrator Charlotte Pardi

Bøgerne i denne serie er stor børnelitteratur om stærke følelser til børn i skolestarten. De poetiske børnebøger af usædvanlig høj kvalitet er fortrinlige til fælleslæsning og efterfølgende dialog i klassen, men vil også være anvendelige i en oplæsningssituation med en voksen.

Forfatter og illustrator fortsætter har et fantastisk makkerskab i de disse bøger. Forfatteren formår stadig at finde store eksistentielle emner, som er relevante for børn at læse om, og illustratoren udvider bogens univers med yderligere ekspressive og meddigtende illustrationer. Emnerne er stærke følelser. Historierne giver anledning til samtale som grundlag for erkendelse og identitet. Sproget er poetisk med få ord i korte sætninger kan læses 8 år.

 

Hvis børnene selv vil læse bøger af Ole Lund Kirkegaard findes der en række bøger, der er uddrag fra de kendte fortællinger:

Tøsefælden

Dragen

Sommerferie

Sæbekassebilen

Anton og Arnold

Frække Friderik

Glade, sjove historier, hvor de mindste er de mest fantasifulde og altid sætter gang i byen. De er de klogeste og snyder de voksne gang på gang. Tegningerne er varme og farverige, og de hjælper dig, når du læser.

Bøger til 3.-5. kl.

Havpaladset af Anne Lise Marstrand-Jørgensen

10-årige Noor er flygtet fra krigen i Syrien og bor nu trygt i Danmark. Men om natten får hun superkræfter og forsøger at redde dem, der ikke kom med

En smuk og rørende historie om at være flygtningebarn.

Til højtlæsning fra 6 år og til at læse selv fra 10 år

Denne fine og barske historie rører læseren; dels fordi det er et barn, som fortæller om ting, som intet barn bør opleve, men også kontrasten til beskrivelserne af familiens lykkelige liv i Syrien før krigen, sætter historien i relief.

Bogen er enkelt fortalt i et sprog, som virker godt ved oplæsning, og Otto Dickmeiss har ramt indholdet fint med de drømmende illustrationer

Læs en anmeldelse af Havpaladset her.

 

 

 

 

Mira-bøgerne af Sabine Lemire

En velfortalt tegneserie-bog om veninder, forelskelse, at have en pinlig mor og mødet med en far. Mira, hendes familie og venner er skildret med indforstået kærlighed og humor, og personerne er ramt lige på kornet.

En flot og underholdende historie, hvor både tekst og billeder supplerer hinanden på allerfornemste vis. Læses af de 9-12 årige. Rasmus Bregnhøis karakteristiske illustrationer er farverige med mange sjove detaljer og humor. Flot forside og indbydende layout. Fortællingen om Mira og det spirende teenageliv er en dejlig læseoplevelse

Serien består af:

Mira

Mira – #husbåd #far #kærlighed

Mira – #kreaklubben #familie #klub

Samme Mira finder vi også i bogen, Mira på lejrskole, som er en ”vælg-selv-handlingen-bog”, hvor læseren er med til at vælge, hvordan turen skal gå for Mira og vælgeren. En herlig måde at inddrage læseren aktivt, og for nogle appellerer det yderligere til læselysten.

Sabine Lemire er en kreativ kvinder, der ud over forfatterskabet også udvikler et væld af kreative aktiviteter for børn.

 

Jeg håber du fandt inspiration til læsning i børnehøjde hjemme hos dig – og al min tak går til Nanna, fordi hun fandt bøgerne til os og lavede beskrivelser. Jeg ved i hvert fald vi skal have gang i læsningen herhjemme de næste uger.

 

God fornøjelse!

Mange hilsner

Bettina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.